Klasik Asp Kurulumu
Klasik Asp kurulumu yazısını aslında 2000 yılında notlar halinde yazmıştım. Tabi ki o zamandan bu zamana çok şey değişse de tekrardan günümüze uygun hale getirerek yazmak istedim. Microsoft’un dinamik sayfa kodlayabilmemize olanak tanıyan ilk teknolojilerinden klasik ASP (Active Server Page) teknolojisini gelin tanıyalım. Bildiğiniz gibi HTML ile içeriği güncel tutmak gerçekten çok zorlayıcı bir süreç. En ufak değişiklik için ilgili sayfanın html dosyasını sunucudan çek, içeriğini düzelt ve geri yükle. Bu değişikliği yapabilmek için kullanılacak bir programında yüklü olması şart tabi. Klasik ASP Microsoft işletim sistemleri ile birlikte gelen Internet Information Server (IIS) paketinin içinde barınır. Şu anda Microsoft işletim sistemleri dışında (Linux gibi) desteklenmemektedir. ASP desteği Windows 95 ile başlar.
Günümüzde artık Windows 10 ve x64 sistem kullanıldığını kabul ederek anlatıyor olacağım. Denetim Masası > Programlar ve Özellikler > Windows Özelliklerini Aç veya Kapa
geldiğinizde aşağıdaki ekranı görüyor olacaksanız.
Bu ekranda Internet Information Services (IIS) kutusunun hemen yanındaki checkbox’a tıklayın ardından onunda yanında ki + işaretine basarak açın.
Resimdeki seçimlerimin aynısını yapmanız yeterli. Burada, en sondaki Uygulama Geliştirme Özelliklerine dikkat çekmek isterim. Benim Makinamda şuan .NET ve PHP development ortamları da kurulu olduğundan hepsinin seçili olduğuna şaşırmayın. Niyetiniz sadece ASP çalıştırmak ise, ekran ilk açıldığında check’li gelenlerin yanında sadece ASP’yi seçmeniz yeterli olacaktır.
Sıra geldi sitemizi IIS’e göstermeye. Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > İnternet Information Services (IIS) Yöneticisi ‘ni açın. Sol tarafta bilgisayarınızın ismini görüyor olacaksanız.
Siteler sekmesine sağ tıklayarak Web Sitesi Ekle’yi seçin. Ve resimde gördüğünüz gibi doldurun.
Burada fiziksel projenizin yani *.asp dosyalarının olduğu dizini seçmeniz gerekiyor ayrıca doldurmuş olduğumuz local.test.com normalde hizmete alınmış bir alan adı değil, local’de durduğunu var saydığımız bir domain. Yani dışarıdan biri bu domaine ulaşamadığı gibi şu halde (localimizde olmasına rağmen) biz bile ulaşamıyoruz. Domaini bilgisayarımıza tanıtmak için
C:\Windows\System32\drivers\etc
konumuna gidiyoruz ve orda bulunan hosts dosyasını notpad ile açıp en alt satıra adresimizi ekliyoruz.
Artık local oram böyle bir web adresi varmış zannederek bu adrese IIS üzerinden bilgisayarınızdaki loal dosyalara ulaşabilecek. Son adıma geldik 64bit sistemlerde 32bit çalışmasına izin vermemiz gerekiyor.
Bu ekranda sitemizin adını seçip sonra sağ taraftan Gelişmiş Ayarları açıyoruz. Açılan pencerede 32-Bit Uygulamaları Etkinleştir seçeneğini false dan true ya çekiyoruz.
Ardından bir browser açıp http://local.test.com/ yazıp sitemizi açıyoruz. Herkese kolay gelsin.